To klasyczny włoski deser bez pieczenia. Delikatny, mocno kawowy z alkoholową nutą.
Idealny do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • 250 ml mocnej kawy
  • kieliszek likieru Amaretto
  • 250 ml śmietany 30/36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 24 podłużne biszkopty
  • 50 g startej czekolady
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Zaparzoną kawę (ostudzoną) wymieszaj z likierem.
  • Będziemy w niej nasączać biszkopty.
  • Śmietanę ubij na sztywno.
  • Połącz z mascarpone, całość delikatnie wymieszaj mikserem.
  • Nasączone biszkopty układaj na dnie szklanki.
  • Na wierzch połóż nieco masy mascarpone i posyp czekoladą.
  • Powtórz wszystkie czynności, by powstały jeszcze dwie warstwy.
  • Na górze powinna znaleźć się masa mascarpone, posypana czekoladą.
  • W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc).